Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Οδυσσέας:

Περπατώ χρόνια στο δρόμο και παρατηρώ σιωπηλός.

Άνθρωποι σκυφτοί. Άνθρωποι που τρέχουν. Κίνηση στο δρόμο. Κόρνες, μούντζες, ένα κακό χάλι. Άνθρωποι σιωπηλοί με κινητά στο χέρι. Όλοι τρέχουν και δε φτάνουν.

Αδέσποτα ζώα με λουράκια στο λαιμό. Παρατημένα. Άλλα βασανισμένα κι έρμαια στα ανθρώπινα κτήνη. Καμπάνες ρολογιών εκκλησιών που χτυπούν στα μισάωρα και στις ώρες ακριβώς.. Άνθρωποι που σταυροκοπιούνται για σωτηρία μπροστά από εκκλησίες. Άλλοι σκοτώνουν στο όνομα του Αλλάχ. Όλοι κοιτάζουν τα ρολόγια και τρέχουν με άγχος.

Τσιμέντο, πολυκατοικίες, ουρανοξύστες. Κουστουμαρισμένοι χαρτογιακάδες με επαγγελματικές τσάντες παντού. Ραδιοφωνικοί σταθμοί με τσιφτελοκαταστάσεις κι ανούσια μουσική.

Κορίτσια με μίνι φούστες και δεκαπεντάποντα τριγύρω μου. Αγόρια με κολλητά παντελόνια. Πίπες κάτω από γραφεία αφεντικών για καλύτερο μέλλον.Γαμήσια για χρήμα. Πορνεία. Εμπόριο όπλων και σάρκας. Παιδεραστία. Κανιβαλισμός.

Συναίσθημα; Τι είναι αυτό;

Διακρίνω μεγάλες επιγραφές με διαφημίσεις σε κάθε γωνία κάθε πόλης. Τηλεοράσεις κι οθόνες παντού. Υπολογιστές. Δορυφόροι. Όλα ελέγχονται.

Αεροπλάνα, τρένα, πλοία, διαστημόπλοια.

Πόλεμοι. Σεισμοί. Αρρώστιες. Φάρμακα. Θάνατοι. Φωτιές. Πλημμύρες.Ηφαίστεια που εκρήγνυνται. Τσουνάμια.

Λαϊκισμός κι εξεγέρσεις. Φανατισμός. Πολιτική και θρησκείες. Δήθεν ηγέτες και ψευτοδιανοούμενοι. Ψέματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης Προβολή όσων ανήκουν σε κλίκες κι ομάδες, αφού έχουν γαμηθεί με όλους κι έχουν αφήσει να πηδήξουν όλη τους την οικογένεια.

Άνθρωποι σκλάβοι του συστήματος με κολλάρα κι αόρατους δονητές στον κώλο. Πληρωμές, χρέη, λογαριασμοί, ένφια, πλειστηριασμοί. Δικαστικό σύστημα γαμημένο από κούνια.

Μπουκάλια με αλκοόλ στα τραπέζια. Ναρκωτικά. Ιερωμένοι με κινητά στο αυτί που απλώνουν επιδειχτικά το χέρι για προσκύνημα."Εξομολόγηση τέκνον μου" προστάζουν. Θέλουν να δώσουν την ενοχή στον άνθρωπο.Θέλουν να ελέγξουν και την προσωπική του ζωή.

Καφετέριες και κλαμπς γεμάτα από κόσμο που ακούει μια μουσική που σπάει τα τύμπανά μου. Κότερα, παρτούζες, χυμένες σαμπάνιες μέσα σε μπανιέρες με πορνόγερους κι ανήλικα. Εκπρόσωποι θρησκευτικών, οικονομικών πολιτικών συστημάτων μέσα σε ακολασίες. Χρήμα, χρήμα, χρήμα, πιστωτικές κάρτες,ταυτότητες, διαβατήρια και bar codes.

Σεξ, σεξ, σεξ πάντα και παντού. Μηχανικές αγκαλιές κι ασπασμοί ανάμεσα σε ανθρώπους. Ένα διαρκές "Κύριε ελέησον". Βαβούρα, χάος, θόρυβος, ιδρώτας, βρωμιά και σκοτάδι.

Κλείνω τα μάτια. Διασχίζω το δρόμο. Τι βλέπω; Μία πινακίδα με την ένδειξη "Τιτάν".

Κατάληψη από το μάτριξ παντού. Καμία ανάσα,κανένας καθαρός ουρανός.

Δε γαμιέται. Διέκρινα λίγους με φως στην Οδύσσειά μου. Μου χαμογέλασαν. Μιλήσαμε με τα μάτια και την καρδιά. Το σπίτι μας είναι εκτός μάτριξ. Το δικό σας;


Σόφη Λύσσαρη
Καθ. δημιουργικής γραφής Brunel University
copyright 4-3-18
Κατηγορία: δραματικός μονόλογος/κοινωνικό/ακατάλληλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου