Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΦΟΡΕΜΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Σόφη:

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να αγοράσεις ένα φόρεμα μόνο για συγκεκριμένες περιστάσεις. Γιατί πρέπει να ψάξεις να αγοράσεις ένα φόρεμα προκειμένου να το φορέσεις κάπου συγκεκριμένα; Τι σημαίνει συγκεκριμένα;

Γιατί να μην έχεις κοπελιά την ελευθερία να αγοράσεις κάτι, επειδή απλά σου αρέσει; Γιατί πρέπει να χαλάσεις τη στιγμή σκεπτόμενη λογικά, ακυρώνοντας έτσι την προτίμησή σου; Να πεις μια φορά «αγόρασα αυτό το φόρεμα γιατί μου αρέσει!» Να το πεις, να ακούσεις να το λες και να χαρείς, γιατί έτσι είσαι ελεύθερο πνεύμα!

Στη γυναικεία λογική υπάρχει η φράση ”πού θα φορέσω αυτό το φόρεμα αλήθεια;” Μπες κοπελιά στο κατάστημα, νιώσε το φόρεμα στο κορμί σου, δοκίμασε αν σου πηγαίνει κι αγόρασέ το. Εκείνο το φόρεμα πάντα περiμένει εκεί για κάθε τολμηρή. Δεν υπάρχουν τολμηρές γυναίκες; Δεν υπάρχουν ελεύθερα μυαλά; Πρέπει κοπελιά να αγοράσεις ένα φόρεμα για να αρέσεις στους άλλους ή σε κείνον;

Λάθος. Αγόρασέ το, για να αρέσεις σε σένα την ώρα που το φοράς. Αγόρασέ το, γιατί το ερωτεύθηκες. Αγόρασέ το, γιατί το φόρεμα σου μίλησε.

Πώς μιλά ένα φόρεμα; Μιλά. Σου δίνει την αίσθηση πως σε θέλει. Θέλει το φόρεμα να τυλίξει το κορμί σου . Θέλει το φόρεμα να σε κατακτήσει και να δεις αυτή την κατάκτηση μπροστά στον καθρέφτη.

Γιατί θέλεις ουσιαστικά να σε αγκαλιάσει κάτι που επέλεξες εσύ κι όχι η περίσταση με τον περιορισμό στο μήκος ή στο άνοιγμα του ντεκολτέ. Γιατί θέλεις να νιώσεις ξεχωριστή στα δικά σου μάτια κι όχι απαραίτητα στα μάτια των άλλων. Γιατί κοπελιά μπορεί να μην αντέχεις τα κοινωνικά «πρέπει» και «μη», αλλά σου δίνεται η ευκαιρία να χαρείς αυτό το φόρεμα μόνη σε ένα δωμάτιο. Να το χαρείς. Να το χαρείς. Ναι, να το χαρείς, γιατί επέλεξες εσύ να το χαρείς. Γιατί λάτρεψες αυτό το φόρεμα κι ας μη μπορείς να το φορέσεις εκτός σπιτιού. Γιατί μπορείς να χορέψεις ελεύθερη φορώντας το κι ο καθρέφτης να σου δείξει πως είσαι θηλυκό!

Αυτά τα φορέματα τελικά είναι τα πιο ιδιαίτερα! Λατρεύεις την επιλογή σου, χωρίς να ακολουθείς κανόνες και συγκεκριμένα πρότυπα. Φορέματα σε ιδιαίτερα χρώματα, αέρινα, σέξι, τολμηρά, σκισμένα, πρόστυχα ή μη. Είναι για τη δική σου στιγμή μπροστά στο δικό σου καθρέφτη. Είναι αυτά τα φορέματα που κάποια στιγμή της ζωής σου θα ανοίξεις την ντουλάπα και θα ξέρεις πως θα τα φορέσεις σε συγκεκριμένες για σένα περιστάσεις έχοντας ήδη δεθεί μαζί τους.

Δε θα ψάχνεις σε βιτρίνες πια. Τα έχεις ήδη στη συλλογή σου. Τα έχεις αγαπήσει κοπελιά. Κι αφού τα αγάπησες, απέκτησες οικειότητα και δε θα ντρέπεσαι να τα φορέσεις εκτός σπιτιού. Την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσει λοιπόν η φίλη σου «πού θα φορέσεις αυτό το φόρεμα;” απάντησε «στο κορμί μου…».



Σόφη Λύσσαρη
Καθηγήτρια δημιουργικής γραφής Brunel University
Copyright 6-11-17
Κατηγορία: δραματικός μονόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου