Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας εορτάζεται κάθε χρόνο την 28η Ιουλίου, μία μέρα που καθιερώθηκε το 2004 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας με σκοπό την ενημέρωση, πρόληψη αλλά και την ευαισθητοποίηση πολιτών και κυβερνήσεων σχετικά με την Ηπατίτιδα, ειδικά εκείνη του τύπου C, η οποία αποτελεί μία μάστιγα της εποχής μας. Ονομάζεται δε και «σιωπηλή νόσος» από τους επιστήμονες.

Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β, η τύπου C εξελίσσεται σε ποσοστό 80%. Η χρόνια ηπατίτιδα C μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς 8 στους 10 δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Υπολογίζεται ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα τύπου C. Οι άνθρωποι κολλούν ηπατίτιδα C εξαιτίας ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, μη αποστειρωμένου (ιατρικού) εξοπλισμού και μεταγγίσεων αίματος.
Περίπου 130-170 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ηπατίτιδα C. Στην Ελλάδα, το 1,5% - 2% του πληθυσμού πάσχει από ηπατίτιδα Β, το 2% - 3% από ηπατίτιδα C, ενώ στους τοξικομανείς το ποσοστό αγγίζει το 90%. Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C είναι ανορεξία, κόπωση, κατάθλιψη και πόνοι στην κοιλιά, στους μυς και στις αρθρώσεις.

Η αντιμετώπιση του ιού HCV γίνεται με τις ουσίες πεγκιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη, με αποτέλεσμα την πλήρη θεραπεία 50-80% των ασθενών. Για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο. Ας ελπίσουμε πως το νέο φάρμακο με δραστική ουσία τη σοφοσμουβίρη που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2014 θα συντελέσει στη θεραπεία μεγαλύτερου ποσοστού ασθενών.
Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις ασθενών, ιατρών και συλλόγων σχετικά με το κόστος των φαρμάκων (χάπι των 1000 δολαρίων ανά ημέρα).Στην Ελλάδα το νέο φάρμακο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη παρά τα αιτήματα ασθενών στον ΕΟΠΥΥ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ο σύλλογος «Προμηθέας» http://helpa-prometheus.gr που στηρίζει ανθρώπους οι οποίοι ζουν με ιογενείς ηπατίτιδες Β και C. Μεγάλη προσοχή θα συνιστούσα σε όσους πρόκειται να προβούν σε κάποιο τατουάζ. Επιβάλλεται πάντοτε η κάθε βελόνα να είναι πλήρως αποστειρωμένη. Επίσης καλό είναι να αποφεύγει κανείς την κοινή χρήση οδοντόβουρτσας και μεταλλικών λεπίδων ξυρίσματος.

Ας ελπίσουμε πως το μέλλον θα μας αποφέρει αισιόδοξα νέα για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας C!

Σόφη Λύσσαρη

καθ.δημιουργικής γραφής/αρθρογράφος/επιμελήτρια βιβλίων/συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου