Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Το νόημα της ευτυχίας

Το νόημα της ευτυχίας
     
07 Νοεμβρίου 2013 Γράφτηκε από την       
 
(Δημοσιεύιηκε στο http://www.vres-agrinio.gr την 7/11/2013)

Το νόημα της ευτυχίας



Μόλις θυμήθηκα φίλοι μου την ερώτηση της δασκάλας του Τζον Λένον..."Τι θα γίνεις Τζον όταν μεγαλώσεις;" "Ευτυχισμένος" απάντησε εκείνος.


Δε θα αναλύσω τον τρόπο σκέψης του μικρού Τζον. Δεν είμαι βλέπετε η κατάλληλη. Μου έκανε όμως εντύπωση πως οι ρομαντικοί αλλά και επαναστατικοί άνθρωποι από τη μικρή τους ηλικία αναζητούν την ευτυχία ο καθένας πάντα με το δικό του τρόπο. Τουλάχιστον πaλεύουν κι ελπίζουν γι αυτή!
Τι είναι όμως η ευτυχία και τι κάνει εν τέλει τον καθένα μας ευτυχισμένο;
Η μικρή Μαρία γίνεται ευτυχισμένη όταν οι γονείς της της αγοράζουν παιχνίδια. Ο μικρός Αργύρης γίνεται ευτυχισμένος όταν παίρνει άριστα στην ορθογραφία. Η μικρή Ελένη είναι ευτυχισμένη όταν υπάρχει ηρεμία στο σπίτι. Ο μικρός Αλί είναι ευτυχισμένος όταν έχει φαγητό. Η μικρή Ρένα είναι ευτυχισμένη όταν νιώθει αγάπη από τους γονείς της. Ο μικρός Κωστάκης νιώθει ευτυχία όταν τον επισκέπτεται ο πατέρας του από το εξωτερικό.
Ο μεγάλος Γιώργος θα γίνει ευτυχισμένος όταν βρει τη δουλειά των ονείρων του με τον πολύ καλό μισθό και τα μπόνους. Θα αγοράσει επιτέλους το αυτοκίνητο και το σπίτι που πάντα επιθυμούσε. Η μεγάλη Ελένη θα γίνει ευτυχισμένη όταν γνωρίσει τον απόλυτο έρωτα... Ο μεγάλος Σταύρος θα γίνει ευτυχισμένος όταν σηκωθεί από το αναπηρικό του καροτσάκι. Η μεγάλη Ευαγγελία θα γίνει ευτυχισμένη όταν θα καρποφορήσουν οι εξωσωματικές και γίνει μητέρα. Ο μεγάλος Αντώνης θα γίνει ευτυχισμένος όταν κάνει σεξ με όλα τα θηλυκά που κυκλοφορούν γύρω του. Ο μεγάλος Γιάννης θα γίνει ευτυχισμένος όταν βρει χρήματα να ξεχρεώσει το στεγαστικό του δάνειο. Έτσι η τράπεζα δε θα κάνει κατάσχεση σε αυτό. Η μεγάλη Αθηνά θα γίνει ευτυχισμένη όταν βρει ένα σύζυγο για να παντρευτεί αφού πέρασαν τα χρόνια και φοβάται μη μείνει στο ράφι. Η μεγάλη Βίκη θα γίνει ευτυχισμένη όταν κάνει επιτέλους την πλαστική επέμβαση στήθους. Ο μεγάλος Μιχάλης θα γίνει ευτυχισμένος όταν πάψει να του γκρινιάζει η γυναίκα του. Η μεγάλη Σόνια θα γίνει ευτυχισμένη όταν πωληθούν οι πίνακες ζωγραφικής της...
Διάφορα παραδείγματα ευτυχίας για τον κάθε άνθρωπο λοιπόν. Άλλοι ζητούν αυτά που οι πιο πολλοί απλόχερα έχουν κι άλλοι ζητούν κάτι που όλοι θα ήθελαν μα κανείς δεν αποκτά εύκολα.
Η ευτυχία είναι μάλλον σχετική και υποκειμενική ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του ανθρώπου. Ευτυχία χωρίς επανάσταση, μέτρο και ηθική για μένα όμως δεν υπάρχει! Έχουμε όνειρα αλλά δε σημαίνει ότι αν δεν εκπληρωθούν θα πρέπει να είμαστε δυστυχισμένοι. Μήπως τελικά έχουμε γίνει κυνηγοί της ευτυχίας εξαιτίας της απληστίας των προσδοκιών μας αγνοώντας τις μικρές ευτυχισμένες στιγμές μας κατατάσσοντάς τες ως αυτονόητες και μη προσδιοριζόμενες ως "ευτυχισμένες στιγμές";
Ανησυχίες και απορίες μου παραθέτω. Απάντηση δεν υπάρχει αλλά νιώθω ευτυχισμένη κι ας έχω προσδοκίες, πόθους κι ανεκπλήρωτα όνειρα. Ξεχωρίζω και εκτιμώ την ευτυχία από τη δυστυχία. Δεν είμαι αγνώμων. Συνεχίζω και παλεύω επαναστατικά για μια ευτυχισμένη ζωή. Τι είναι όμως η ευτυχισμένη ζωή; Η ήρεμη και απλή ζωή υποθέτω....
Σας παραθέτω απόψεις διαφόρων για την ευτυχία πριν κλείσω.
«Δεν είναι δυνατό όλοι οι άνθρωποι να είναι ολοκληρωτικά ευτυχισμένοι και μακάριοι, αλλά μόνο λίγοι.»
Πλάτων
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε την ευτυχία, αν δεν τη δημιουργήσουμε, καθώς δεν έχουμε το δικαίωμα να ξοδεύουμε χρήματα που δεν τα κερδίσαμε με την προσπάθειά μας.»
Τζορτζ Μπέρναρντ Σο
«Δεν μπορεί να βρεθεί άνθρωπος που να ζήσει ολόκληρο το βίο του χωρίς στεναχώριες.»
Ξενοφών
«Δεν υπάρχει αληθινή ευτυχία, παρά εκείνη που κανένας δεν τη γνωρίζει.»
Αλέξανδρος Δουμάς ο πατήρ
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανυπόφορο από τη θέαση της ευτυχίας του άλλου, όταν εμείς δεν τα πάμε καλά.»
Πασκάλ Μπρικνέρ
«Είναι αδύνατο στον ίδιο άνθρωπο να συγκεντρώνει στον εαυτό του όλα εκείνα που κάνουν την ευτυχία.»
Σόλων
«Ευτυχία είναι να γνωρίζεις τα όριά της και να προσαρμόζεσαι σ' αυτά.»
Ρομέν Ρολάν
«Ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο ευτυχισμένες ημέρες.»
Γκόντφριντ Λάιμπνιτς
«Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να υποφέρει με ηρεμία και την ανώτατη και την κατώτατη μοίρα.»
Σενέκας
«Η γη είναι γεμάτη από όμορφα πράγματα. Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι σαν βασιλιάδες.»
Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον
«Η ευτυχία δεν είναι προορισμένη για τους ανθρώπους, η αφθονία του πλούτου μπορεί να κάνει τον ένα πιο τυχερό από τον άλλο, αλλά ποτέ ευτυχή.»
Ευριπίδης
«Η ευτυχία είναι για τους ανθρώπους θείο πράγμα και κάτι περισσότερο από θείο.»
Αισχύλος
«Η ευτυχία είναι ένα πράγμα της ψυχής και όχι του σώματος. Η πηγή της βρίσκεται στην αφοσίωση και όχι στην ηδονή, στην αγάπη και όχι στην τέρψη.»
Ανρί Λακορντέρ
«Η ευτυχία είναι ίση, είτε κανένας τη βρίσκει μέσα σε μια ψηλή τύχη ή μέσα σε μια ταπεινή κατάσταση.»
Ευριπίδης
«Η ευτυχία συνίσταται κυρίως στο να προσαρμοζόμαστε με την τύχη μας.»
Χέερτ Χέερτσεν
«Η ευτυχία, πολλές φορές, κοστίζει περισσότερο απ' όσο αξίζει.»
Τάκιτος
«Η πιο μεγάλη ευτυχία στη ζωή είναι αυτή που μας δίνει η αντίληψη πως μας αγαπούν.»
Βίκτωρ Ουγκώ
«Και η πιο ευτυχισμένη ζωή μοιάζει με την ήσυχη επιφάνεια του νερού. Αρκεί να την ταράξει και το πέσιμο ενός μόνο φύλλου.»
Ζακ Νεκέρ
«Κανέναν μη θεωρείς ευτυχισμένο, πριν να δεις το τέλος του.»
Σόλων
«Μία ολόκληρη ευτυχισμένη ζωή! Κανείς άνθρωπος πάνω στη γη δεν θα μπορούσε να την υποφέρει. Θα ήταν ο Άδης στη γη.»
Τζορτζ Μπέρναρντ Σο
«Να θυμάσαι πάντα τούτο: πως δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να κάνουν τη ζωή ευτυχισμένη.»
Μάρκος Αυρήλιος
«Οι ευτυχίες της στιγμής γίνονται από εκδηλώσεις στιγμιαίες, από τις καλοσύνες που ξεχνιούνται πολύ γρήγορα, από ένα φιλί ή ένα χαμόγελο, από μια γλυκιά ματιά, από έναν ευγενικό λόγο, από το αίσθημα της ευγνωμοσύνης.»
Σάμιουελ Κόλεριτζ

«Οι ευτυχισμένοι θα πρέπει να ξέρουν πως όσο πιο γεμάτο είναι ένα ποτήρι, τόσο πιο εύκολα χύνεται.»
Μαρκ Τουέιν
«Όποιος βρει το δρόμο της αλήθειας με τη δική του προσπάθεια, θα έχει την ευλογία των θεών. Ανάλογα με τις εποχές υπάρχουν ρεύματα βίαιων ανέμων. Όταν η ευτυχία του ανθρώπου είναι υπερβολική, δεν βαστάει πολύ καιρό.»
Πίνδαρος
«Όποιος θεωρεί τον εαυτό του ευτυχισμένο είναι πραγματικά τέτοιος, αλλά όποιος θεωρεί τον εαυτό του σοφό, αυτός είναι ο μεγαλύτερος μωρός.»
Πολύβιος Δημητρακόπουλος
«Όποιος μπορεί να ζήσει άνετα τη ζωή του και διατηρεί την ψυχραιμία του σε περίπτωση κακοτυχίας, αυτό θεωρείται ευτυχής.»
Ευριπίδης
«Όσοι ευτυχούν πρέπει πάντοτε πρόθυμα να βοηθούν τους δυστυχείς, γιατί κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον.»
Δημοσθένης
«Όταν είμαστε ευτυχείς, ας αποφεύγουμε πολύ προσεκτικά την υπερηφάνεια, την καταφρόνηση και την αλαζονεία.»
Μάρκος Τούλιος Κικέρων
«Πάντα οι άλλοι μας φαίνονται πιο ευτυχισμένοι από εμάς. Κι όμως, είναι παράξενο ότι ο άνθρωπος που πρόθυμα θα άλλαζε την κατάστασή του δεν θα συναινούσε σχεδόν ποτέ σε μια αλλαγή της προσωπικότητάς του.»
Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατομπριάν
«Πολύ σπάνια συμβαίνει η ευτυχία να είναι τόσο ολοκληρωμένη και να μην φέρνει μαζί της έστω και ελάχιστη θλίψη.»
Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
«Ποτέ κανείς δεν είναι τόσο ευτυχισμένος ή τόσο δυστυχισμένος, όσο το φαντάζεται.»
Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό
«Σ' αυτή τη γη καμιά ευτυχία δεν είναι σίγουρη.»
Χέρμπερτ Σπένσερ
«Στη συμφορά να είσαι γενναίος και δυνατός, όμως να χειρίζεσαι με σωφροσύνη τα πανιά, όταν είναι παραφουσκωμένα με άνεμο ευτυχίας.»
Κουίντος Οράτιος Φλάκος
«Τα ανθρώπινα πράγματα μοιάζουν με έναν τροχό, που γυρίζει αδιάκοπα και δεν αφήνει πάντοτε τους ίδιους ανθρώπους να ευτυχούν.»
Ηρόδοτος
«Την ευτυχία την απολαμβάνουν εκείνοι που έχουν χαρακτήρα και πνεύμα καλό, και σε μέτριο βαθμό τα υλικά αγαθά.»
Αριστοτέλης
«Τίποτε το ανθρώπινο δεν είναι σταθερό. Αν το γνωρίζεις καλά αυτό, δεν πρόκειται να είσαι ούτε πολύ χαρούμενος, όταν έρχεται η ευτυχία, ούτε και πολύ λυπημένος.»
Ισοκράτης
«Το να ζητούμε σ' αυτόν τον κόσμο επίμονα την ευτυχία, θα πει πως κατεχόμαστε από το πνεύμα της επανάστασης. Γιατί, ποιο είναι το δικαίωμά μας στην ευτυχία;»
Ερρίκος Ίψεν
Τα συμπεράσματα είναι δικά σας....
Σόφη Λύσσαρη
ποιήτρια/στιχουργός/αρθρογράφος/συγγραφέας/καθ.αγγλικής φιλολογίας και δημιουργικής γραφής(Brunel University)/writing coach
www.sophielyssari.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου