(δημοσιεύθηκε στην Πένα της Αττικής, τεύχος 21, Ιούνιος 2015)
Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξαιτίας της επιθετικότητας του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής. Η ημέρα αυτή συμβολικά εορτάζεται προκειμένου να θυμόμαστε πόσα παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν φυσικά, συναισθηματικά και ψυχικά από κάθε είδος κακής μεταχείρισης.
Το πρόσφατο θύμα στην Ελλάδα είναι η μικρή Άννυ, ένα κοριτσάκι που φονεύθηκε, κατακρεουργήθηκε, μαγειρεύτηκε και σκορπίστηκαν τα κομμάτια της ως φαγητό σε διάφορους κάδους από τον θύτη- πατέρα της… Τι τραγικό, αλήθεια!.
Οι στατιστικές τρομάζουν όταν δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν σκοτωθεί σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, είκοσι εκατομμύρια έχουν ζήσει σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων κι όταν ογδόντα χιλιάδες πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.
Καιρός είναι όχι μόνο να ευαισθητοποιηθούμε μια τέτοια μέρα αλλά να κινητοποιηθούμε ως πολίτες προκειμένου να ΜΗ ΣΙΩΠΟΥΜΕ παρατηρώντας κι αγνοώντας καταστάσεις κακοποίησης παιδιών ώστε να ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ σε κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο φαινόμενα επιθετικότητας στα παιδιά. Αγώνας χρειάζεται ενάντια στη στέρηση των βασικών αγαθών των παιδιών όσον αφορά την τροφή, εκπαίδευση, αγάπη, ιατρική περίθαλψη, ένδυση. Αγώνας κατά του καθεστώτος αφαίρεσης και εμπορίας ζωτικών οργάνων των παιδιών. Αγώνας κατά της παιδικής εργασίας. Αγώνας κατά της παιδικής πορνείας. Αγώνας κατά της παιδεραστίας. Αγώνας ενάντια στον ξυλοδαρμό παιδιών. Αγώνας κατά της χρησιμοποίησης παιδιών στην επαιτεία, πώληση και διακίνηση ναρκωτικών. Αγώνας κατά της εκπαίδευσης των παιδιών υπέρ του πολέμου και του θρησκευτικού φανατισμού.
Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Ας μη ξεσπάμε κάθε ένστικτό μας σε αυτά. Αυτό δείχνει τη μικρότητά μας όταν οι όροι είναι άνισοι και προσπαθούμε να επιβληθούμε. Αυτό είναι μία συμβουλή για κάθε γονιό στην καθημερινότητά του. Έτσι ξεκινάμε την πάταξη του φαινομένου της επιθετικότητας απέναντι στα παιδιά. Μέσα από το δικό μας σπίτι…
Στη μικρή Άννυ….
Σόφη Λύσσαρη
καθ δημιουργικής γραφής/ επιμελήτρια βιβλίων/συγγραφέας